Εγκυμοσυνη

Κατηγορίες

Κατασκευαστές

Διαφήμηση

FAQ

Χρειάζεστε βοήθεια; Πηγαίνετε να δείτε FAQ τμήμα μας.

Τροφοδοσία RSS

Δεν προστέθηκαν RSS τροφοδοσίας

Εγκυμοσυνη

Εγκυμοσυνη
Η εγκυμοσύνη είναι ίσως η πλέον επιθυμητή κατάσταση για μία γυναίκα και κατά την διάρκεια της – από την αρχή έως το τέλος αυτής – συντελούνται σημαντικές φυσιολογικές αλλαγές που αφορούν πολλά από τα λειτουργικά συστήματα του οργανισμού.

Η παρουσία του εμβρύου, που αναπτύσσεται μέσα στην μήτρα, προσθέτει ένα επιπλέον φυσιολογικό φορτίο στον οργανισμό της εγκυμονούσας γυναίκας και ένα μεγάλο μέρος των αλλαγών αυτών είναι η ανταπόκριση του οργανισμού σε αυτό το φορτίο.

Ορμονικές αλλαγές: Η προγεστερόνη που παράγεται μέχρι και 35 ημέρες μετά την σύλληψη μειώνει την διεγερσιμότητα των λείων μυϊκών ινών (τής μήτρας, του εντέρου, της ουρήθρας) και αυξάνει την θερμοκρασία του σώματος. Τα οιστρογόνα αυξάνουν το στήθος και την θηλή του, ενώ προάγουν την κατακράτηση του νερού και την σύνθεση των πρωτεϊνών. Η ανθρώπινη πλακούντιος γαλακτογόνος ορμόνη (Human placental lactogen) προάγει την απελευθέρωση της αυξητικής ορμόνης και την έκκριση ινσουλίνης, ενώ προάγει την απελευθέρωση λιπαρών οξέων. Ταυτόχρονα προκαλεί αύξηση των θηλαστικών αδένων. Τα επίπεδα θυροξίνης στην έγκυο γυναίκα αυξάνουν 2-3 φορές. Αυξάνει επίσης στην υπόφυση, η σύνθεση των ορμονών ACTH, TSH και MSH. Η αύξηση της μητρικής κορτιζόλης προκαλεί τον σχηματισμό ραβδώσεων, ενώ εμφανίζεται πιο συχνά υπέρταση και σακχαρουρία (μεγαλύτερες ποσότητες σακχάρου στα ούρα)

Γενετικές αλλαγές: Το βάρος της μήτρας αυξάνει. Η μυϊκή υπερπλασία διαρκεί μέχρι και την 20η εβδομάδα. Ο τράχηλος διογκούνται και μαλακώνει, λόγω της επίδρασης των οιστρογόνων, ενώ αναπτύσσονται διαβρώσεις. Επίσης υπερτροφούν οι κολπικοί μύες, ενώ αυξάνουν η απολέπιση των κυττάρων και οι κολπικές εκκρίσεις.

Καρδιαγγειακό: Ο όγκος παλμού αυξάνει και κατά συνέπεια έχουμε αύξηση του καρδιακού έργου από 5 λίτρα ανά λεπτό στην 10η εβδομάδα στα 6.5 λίτρα ανά λεπτό στην 25η εβδομάδα. Οι περιφερικές αντιστάσεις (των αγγείων) πέφτουν (λόγω της επίδρασης των ορμονών). Η πίεση, κατά κύριο λόγο η διαστολική, πέφτει κατά την διάρκεια του 1ου και του 2ου τρίμηνου από 10-20mmHg. Μετά αυξάνει κανονικά έως τα επίπεδα πριν την εγκυμοσύνη. Η αύξηση την διάτασης των φλεβών και της φλεβικής πίεσης μπορεί να προκαλέσουν την δημιουργία κιρσών.

Τέλος μία σειρά από αιματολογικές αλλαγές λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η αύξηση του όγκου του πλάσματος και η αύξηση του όγκου των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Κατά την γέννηση του νεογνού το κυκλοφοριακό σύστημα της γυναίκας περιέχει 1-2 λίτρα αίματος επιπλέον. Από αυτό το αίμα το ¼ χάνεται κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, κατά την διάρκεια του τοκετού και έτσι εξασφαλίζονται σημαντικά περιθώρια αίματος για την γυναίκα.

Άλλες αλλαγές: Ο αναπνεόμενος αέρας αυξάνει από 7 λίτρα ανά λεπτό σε 10 λίτρα. Η αύξηση που παρατηρείται στο βάθος της αναπνοής είναι αποτέλεσμα της επίδρασης της προγεστερόνης. Η κινητικότητα του εντέρου μειώνεται και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πρόκληση δυσκοιλιότητας, την καθυστέρηση στην εκκένωση του γαστρικού σωλήνα και αίσθημα καούρας. Από την 10η εβδομάδα παρατηρείται μία διαστολή της νεφρικής κοιλότητας των ούρων και της ουρήθρας – ο όγκος στην νεφρική κοιλότητα των ούρων αυξάνει από τα 12 στα 75ml. Ο μυς της ουροδόχου κύστης χαλαρώνει και αυτό προκαλεί στάση των ούρων και αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Καλαθι  

(άδειο)

Νεα προιοντα

Δεν υπάρχει κανένα νέο προϊόν αυτή τη στιγμή

προσφορες

ολες οι προσφορες

----------------------